Treaty Versailles lan Penolakan

Sampeyan kene:
<Balik

Perjuwangan antarane Jerman lan Pasukan Sekutu nalika Perang Dunia I resmi rampung kanthi tandha gencatan senjata nalika tanggal 18 November 1918. Sakwisé, Treaty of Versailles, kaleksanan nalika tanggal 28 Juni 1919 ing Konferensi Perdamaian Paris, pisanan perjanjian lan pasetujon internasional sawisé Perang Donya I. Nanging, Treaty iki dianggep minangka paukuman sing ditindakake dening akeh wong Jerman sing ngira yen dheweke wis diwenehi "tusuk ing mburine" dening para pemimpin. (Lyons 2016, 34) Antarane istilah lan katemtuan sing paling penting:

  • Prancis ngrampungake wilayah Alsace lan Lorraine.
  • Wilayah Rhineland bakal dikuwasani dening Sekutu kanggo 15 taun, banjur demilari.
  • Koloni Jerman ing Asia lan Afrika dikirim menyang Inggris, Prancis, lan Jepang.
  • Tentara Jerman ora bisa ngluwihi 100.000 prajurit
  • Ora ana tank utawa artileri abot.
  • Angkatan Laut Jerman bisa ngetokake enem kapal perang lan ora ana kapal selam
  • Jerman ora bisa ngetokake pasukan udara militer.
  • Jerman bakal mbayar $ 5 milyar kanthi cepet, total $ 33 milyar (kira-kira $ 500 milyar ing 2017 USD).
  • Klausa perang "sengit" (Pasal 231) kanthi tegas nyalahke Kekuwatan Tengah (utamané Jerman) kanggo miwiti perang.
  • Anschluss (penggabungan saka Jerman lan Austria) dilarang.

Ing bukune, Konsekuensi Ekonomi Perdamaian, John Maynard Keynes tegesé mbedakake Perang Donya II adhedhasar pangamatan para pamaca sing cedhak ing Konferènsi Perdamaian Paris. Panjenenganipun ngangap babagan myopia saka Perdhana Mentri Perancis Clemenceau lan sedhih banget dening ketidakmampuan Clemenceau kanggo ngakoni yen beban ékonomi sing bakal dilakoni ing Jerman mesthine bakal nyebabake konflik utama ing mangsa ngarep.

Salah siji komponen sing paling mbebayani lan kontroversial saka Treaty ditetepake ing Pasal 231, sing nimbulaké Jerman kanggo "nrima tanggung jawab Jerman lan sekutune kanggo nyebabake kabeh kerugian lan karusakan" nalika Perang Donya I. (Neiberg 2017) "Clause of Guilt Guilt," pasal 231 ora merepresentasikake ngasorake; uga dipeksa Jerman kanggo nggawe konsesi teritorial lan mbayar reparasi perang astronomi sing dhuwur marang Sekutu adhedhasar rumus finansial sing paling subyektif lan ora ditemtokake kanggo paling wong Jerman.

Senadyan bebojoan pranata kasebut, Marsekal Perancis Ferdinand Foch nganggap Traktat Versailles minangka banget lenient nalika ngandika, "iki ora tentrem. Iki minangka gencatan senjata kanggo rong puluh taun. "(Henig 2015) Prediksi Foch mbuktekake minangka akurat, ananging ironis, dheweke ora ngakoni yen tuntutan ekonomi sing ora realistis Prancis minangka penyebab utama pembangunan militer pasca WWI. Ing kasunyatane, manawa ora ana pidana Prancis sing bisa ditindakake, Jerman mesthi kurang cendhak amarga tuntutan Perancis mbantah hukum ekonomi lan fisika. Mangkene, kanggo akeh pengamat saksampune lan sawise Konferensi Perdamaian Paris, pendekatan vengeful sing dijupuk dening Perancis minangka panyebab nyata Perang Dunia II 20 taun sabanjure.

Hasil paus Konferensi Perdamaian Paris nyebabake penasihat lan kanca Presiden AS Wilson, Edward Mandell House, kanggo nulis ing buku hariannya ing tanggal 29 Juni 1919:

Aku ninggal Paris, sawise wolung wulan kepungkur, karo emosi sing sengketa. Ningali konferensi ing retrospeksi, ana akeh sing nyetujoni lan akeh sing disesali. Iku gampang kanggo ngomong apa kudu rampung, nanging luwih angel kanggo nemokake cara nindakake. Kanggo wong-wong sing ngomong yen perjanjian kasebut ora becik lan ora tau digawe lan bakal nyakup Eropah ing kesulitan tanpa wates ing pelaksanaane, aku seneng ngakoni. Nanging aku uga arep ngandhani yen karajan ora bisa pecah, lan negara-negara anyar diwiwiti ing reruntuhan tanpa gangguan. Kanggo nggawe watesan anyar kanggo nggawe masalah anyar. . . . Nalika aku luwih seneng tentrem, aku ragu-ragu apa bisa, amarga bahan-bahan sing dibutuhake kanggo perdamaian kaya aku bakal kurang ing Paris. (Kertas Rumah Tangga 1912-1924)

Kasepakatan Versailles ora nyukupi sapa wae lan nyebabake rasa ora percaya universal ing antarane para peserta konferensi perdamaian. Prediksi, inflasi banget nyebabake Jerman ing taun 1920-an. Lan nalika Hitler teka ing kakuasaan ing taun 1932, Depresi Great Britain ing donya nggawe deflation abot. Whiplashes iki ora bisa ngrampungake Republik Weimar Jerman anyar, sing diadegake kanggo ngurangi militerisme Jerman sajrone Perang Dunia I, nanging ngalami radikalisasi populasi Jerman lan menehi jalan kanggo Hitler supaya mreisarisasi Jerman karo Nazi lan salah siji sing paling gedhe pasukan militer ing donya wis tau weruh.

Sanalika sawise Konferensi Perdamaian Paris lan ing periode interval, istilah Versailles Treaty dadi sumber utama amarah lan ketegangan politik kanggo nasionalis Jerman. Iki nyebabake munggahake partai-partai sayap tengen sing ekstrem, kalebu Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (aka, partai Nazi). Panyegaran jero nalika periode interwarangan digawe tekanan politik kanggo para peserta konferensi perdamaian kanggo ngowahi istilah-istilah asli saka Prajanjian. Tekanan iki ngasilake sajrone traktat lan perjanjian sakteruse, sing dimaksudake kanggo ngurangi beban Jerman lan entuk atmosfir politik sing luwih lestari. Ringkesan perjanjian lan perjanjian iki:

  • Prajanjian Brest Litovsk (1918): Rusia nyerahke negara Baltik menyang Jerman.
  • Prajanjian Saint-German-en-Laye (1919): Dipunwastani negara Austria-Hongaria.
  • Prajanjian Trianon (1920): Dikembangake Cekoslovakia, Yugoslavia, lan Rumania saka Hongaria.
  • Prajanjian Rapallo (1922): Jerman lan Uni Soviet ninggalake tuntutan wilayah ing siji liyane.
  • Pakta saka Locarno (1925): Sakbanjure ditetepake wates Eropa Barat.
  • Dawes Plan (1924): Disebut kanggo mundur pasukan Perancis lan Belgia saka wilayah Ruhr, sing ngasilake baja, kaya batubara.
  • Kellog-Briand Pact (1928): Renounce war as a instrument in dispute border.
  • Rencana Muda (1929): Ngurangi beban reparasi keuangan sakabèhé Jerman kanthi kira-kira 20% lan mbentuk Bank kanggo International Settlements minangka pihak katelu sing dipercaya kanggo ngatur pembayaran reparasi Jerman.

Sanajan kabeh prajanjèn lan perjanjian iki, Hitler bola-bali nglanggar kabeh mau kanthi nglakokaké wajib militèr wajib lan mbangun pasukan angkatan bersenjata Jerman ngluwihi tingkat sah Treaty (1935), nggayuh Rhineland (1936), lan nyakup Austria (1938), ing antarane pelanggaran liyane.

Akeh politisi AS lan Eropa wiwitan nate nyathetake tindakan subversif Hitler minangka relatif ora entheng amarga dheweke nganggep bakal nderek istilah-istilah substansif Versailles Treaty lan perjanjian lan perjanjian sakteruse. Kajaba iku, dheweke ngupaya supaya tentrem-rahayu sawise kehancuran WWI; persaingan kolonial kerep nyebabake kapentingan; Pemilihan presiden Amerika bisa ditahan banget kanggo perang asing liyane; lan Belgia, Swiss, Walanda lan Luksemburg kabeh padha tetep tetep netral supaya ora ngecakake bangsa apa wae. Ing kahanan iki, ora ana kemungkinan koalisi multinasional kanggo mbentuk sing bisa nolak juggernaut Jerman sadurungé taun 1939.

Minangka asil saka kabeh faktor kasebut, Amerika Serikat lan kakuasaan Eropah padha lumpuh nalika periode interwarnan, sing ngidini Hitler nggabungake kekuwatan lan mbangun mesin militer Jerman nganti taun 1939. Ing wekasane dheweke pungkasane nyadari yen Hitler intine nguwasani kabeh Eropah, wis kasep kanggo nyegah WWII.


Cathetan:

Kertas Rumah Tangga Edward Mandell (MS 466) 1912-1924. Manuskrip lan Arsip, Perpustakaan Universitas Yale.

Henig, R. 2015. Versailles lan sawise, 1919-1933. Routledge.

Keynes, JM, & Keynes, JM 2004. Pungkasane laissez faire: Konsekuensi ekonomi saka perdamaian. Amherst, NY: Buku Prometheus.

Lyons, M. J. 2016. Perang Dunia II: Sajarah singkat. London: Routledge.

Neiberg, M. S. 2017. Prajanjian Versailles: Sajarah ringkes. Oxford University Press.

Prajanjian Versailles


Apa Sampeyan seneng Artikel iki?


Gini lagi nindakake pakaryan sing penting banget manawa ora ana organisasi liyane sing gelem utawa bisa. Mangga ndhukung kita kanthi gabung karo Newsletter Gini ing ngisor iki supaya bisa diwenehi tandha babagan warta lan acara Gini sing penting lan tindakake Gini ing Twitter.